Elf on the shelf: een kersttraditie voor ouders & kinderen (2024)

Precies 10 jaar geleden verscheen hetkinderboek ‘The Elf on the Shelf‘ in de Amerikaanse boekwinkels. Het bijzondere boekmet een lieve Elf erbij, heeft in de VS (en andere Engelstalige landen) inmiddels een compleet nieuwe traditie in gang gezet.De kans dat jij er in Nederland of België van gehoord hebt, is niet zo groot. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Watis Elf on the Shelf en wat doet dat kleine elfje eigenlijk?

Het verhaal van ‘Elf on the Shelf’

Het boek vertelt het verhaal van een groep specialeelfjesdie dekerstman helpen. Deze elfjes verstoppen zich ieder najaar in de huizen van mensen. En zodra iedereen naar bed gaat, vliegt de elf terug naar de Noordpool om verslag te doen aan de kerstman over de gebeurtenissen van de dag, goed én slecht. Voordat het gezin weer wakker wordt, vliegt de elf terug om zich te verstoppen. En omdat hij zichelke dag op een andere plek verstopt inhuis, spelenhet gezin en de elf wekenlang verstoppertje.

Elf on the shelf: een kersttraditie voor ouders & kinderen (1)

De Elf een naam geven

De magie van de elf ontstaat wanneer hij een naam krijgt. Achterin ieder boek kunnen gezinnen de naam van hun elf schrijven en de datumwaarop zij de elf ‘geadopteerd hebben’. Zodra de elf een naam heeft, krijgt hij zijn speciale ‘kerstmagie’,waarmeehij naar de Noordpool kan vliegen.

“Please do not touch me”

Het boek vertelt ook dat die magie weer kan verdwijnen als de elf wordt aangeraakt. “Er is maar één regel die je moet volgen om te zorgen dat ik morgen weer terug ben. Raak me alsjeblieft niet aan. Mijn magie zou zomaar kunnen verdwijnen, en de kerstman hoort dan niet wat ik allemaal gezien heb en weet.”

Hoewel je de elf niet mag aanraken, kun je wel tegen ‘m praten en al je kerstwensen aan hem vertellen, zodat hij ze goed kan doorgeven aan de kerstman.Het verhaaltje eindigt als de elf op Eerste Kerstdag vertrekt om de rest van het jaar door te brengen met deKerstman en de andere elfjes op de Noordpool. Maarnatuurlijk komt hij volgend jaar weer terug!

De traditie: elke dag een andere verstopplek

Zoals je inmiddelsbegrepen hebt, zit er bij elk boek een elf. Een échte Elf on the Shelf. En daarmee kunnen ouders & kinderen het verhaal uit het boek naspelen. Ouders verplaatsen de elf elke avond als de kinderen in bed liggen. Het is dan iedere ochtend weer een verrassing waar hij nu weer opduikt!

De elf haalt in sommige gezinnen ook behoorlijk wat fratsen en streken uit – ze zijn namelijk niet allemaal even goed in verstoppen. Zo gooit hij wel eens een pak met cornflakes over de grond. Of hij heeft alle autootjes van hetzoontjein het gezin op de keukentafel gezet. Het is natuurlijk ook best lastig om veilig te landen als je zo hard vliegt.

“We vertelden de kids dat we geen idee hadden waar hij vandaan kwam”

Ik wilde erg graag weten hoe het er in een echt Amerikaans gezin aan toegaat met de elf. Daarom vroegen we een Amerikaanse moeder de oren van het hoofd! Jeannie Walters (42 en moeder van twee jongens) woont in Oak Park, vlak buiten Chicago. Vier jaar geleden verscheen de elf in haar huis. “We plaatsten de doos in de kelder, naast de kerstversieringen, en vertelden de kids dat we geen idee hadden waar hij vandaan kwam,” legt ze uit.

Junior de Elf haalt zo nu en dan wel eens een streek uit

De jongens lazen het verhaaltje vervolgens samen, gaven de elf een naam en leerden zo dat ze hem nooit mogen aanraken.Jeannie: “Onze elf, Junior, is meestal braaf, maar hij haalt ook wel eens wat uit hoor.Hij heeft bepaalde standaardverstopplaatsen, daar zit ie ieder jaar wel een keertje, zoals in de lamp boven de tafel en in de kerstboom.”

Maar ze bedenkenook ieder jaar weer nieuwe plekjes. “Zo hebben weeens een tokkelbaan (zipline) gemaakt waar hij aan hing, aan de gordijnen. En hij heeft al eens een enorme troep gemaakt tijdens het kerstknutselen.”

“Ze geven hem berichtjes voor de kerstman, zo cute!”

Jeannies kinderenvinden het geweldig om ’s ochtends naar beneden te rennen en hem te zoeken. “Mijn oudste zoon weet inmiddels wie er achter zit, maar hij vindt het geweldig om mee te spelen voor zijn kleine broer,” lacht ze. “Vorig jaar hebben ze een kalender gemaakt waarop ze elke dag zijn verstopplek hebben getekend. En op kerstavond hebben ze hem een brief geschreven. Ik heb ze zelfs al eens verhaaltjes tegen hem horen fluisteren, en berichten voor de kerstman enzo. Het is zo cute!”

Vergeet ‘m niet te verplaatsen!

Jeannie heeft trouwens nog wel een tip voor ouders die de Elf in hun huis brengen; zet een reminder in je agenda of telefoon! Denk eraan om hem elke dag een nieuw plekje te geven. “We hebben heel wat ‘oh no’-momentjes gehad, waaropwe ons nog nét op tijd realiseerden dat de Elf niet verhuisd was. Gelukkig hebben we het steeds op tijd gered, maar het is een paar keer echt kantje boord geweest hoor!”

Elf on the shelf: een kersttraditie voor ouders & kinderen (4)

Zelf een Elf on The Shelf?

Leuk hè, dit verhaaltje en de traditie die erbij hoort? Je kunt The Elf on The Shelf ook in Nederland of België kopen, onder andere Bol.com verkoopt het boek met de elf. Helaas is het boeknog niet vertaald naar het Nederlands. Je kunt het verhaaltje natuurlijk ook zelf aan je kinderen vertellen, of in een mooie brief schrijven. En je kunt ook zelf een mooie elf maken of kopen. Het gaat immers om het verhaal en het plezier dat je samen met je kinderen hebt!

Elf on the shelf: een kersttraditie voor ouders & kinderen (5)

Elf on the shelf: een kersttraditie voor ouders & kinderen (2024)

FAQs

Wat is het verhaal achter Elf on the Shelf? ›

Wat is Elf on the Shelf? Dit boek vertelt het verhaal van een bijzondere groep elfjes die de Kerstman helpen. Elk najaar verstoppen deze elfjes zich in huizen van mensen. Zodra iedereen slaapt, vliegt een elfje terug naar de Noordpool om de Kerstman te vertellen over de gebeurtenissen van de dag, zowel goed als slecht.

Wat is de betekenis van Elf on the Shelf? ›

Het is bedacht door de Amerikaanse Carol Aebersold, die er samen met haar dochter Chanda Bell een boek over maakte. De Elf on the Shelf is een elf die zich in de periode vóór Kerst in je huis verstopt en daar van alles uithaalt én je in de gaten houdt.

Wat is de elf op de plank-kersttraditie? ›

Deze magische elfen helpen de Kerstman zijn mooie lijst te beheren door de kerstavonturen van een gezin te noteren en elke avond verslag uit te brengen aan de Kerstman op de Noordpool . Elke ochtend keert de Scout Elf helper terug naar zijn familie en strijkt neer op een nieuwe plek, wachtend tot iemand hem spot.

Wat doen elfjes van de Kerstman? ›

Het takenpakket van die elfen is erg uitgebreid: Ze maken en verpakken al het speelgoed dat naar de kinderen gaat. Ze verzorgen de rendieren en bekijken de vele verlanglijstjes van kinderen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor het onderhoud op de slee van de Kerstman. Achter alle taken zit een strakke deadline.

Wat doet een kerstelf? ›

De Kerstman uit de Amerikaanse folklore heeft elfen in dienst, die voor hem werken op de Noordpool. De elfen maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat. Joulutonttu is de Finse kerstelf, zie Haltija. De Kerstman wordt daarnaast in verband gebracht met kabouters, zoals de Scandinavische Nisse of Tomte.

Hoe krijg je een elf op de plank van de Kerstman? ›

Ouders, ga naar de online winkel van de Kerstman, waar alle magische wezens van de Noordpool beschikbaar zijn voor adoptie . Nadat u een jongen of meisje elf hebt uitgekozen, stuurt de Kerstman uw nieuwe helper rechtstreeks naar uw huis. Zet hem op een verlanglijstje.

Hoe is elf on shelf ontstaan? ›

De Elf on the Shelf-traditie begon in 2005 toen Carol Aebersold en haar dochter Chanda Bell het boek “The Elf on the Shelf: A Christmas Tradition” in eigen beheer uitbrachten, samen met een speciale doos met daarin een kleine Scout Elf .

Waar staat de afkorting elf voor? ›

Het merk e.l.f. Cosmetics (de afkorting staat voor eyes, lips, face) biedt de beste producten voor precies die drie areas.

Welke krachten heeft een elf? ›

Elfen maken al eeuwen een deel van de menselijke folklore en literatuur.Er wordt gezegd dat ze mythische wezens zijn met bovennatuurlijke krachten die welwillend of kwaadwillig kunnen zijn tegenover mensen.In sommige culturen worden elfjes afgeschilderd als kleine gevleugelde wezens, terwijl ze in andere worden ...

Voor welke leeftijd is elf on the shelf? ›

Welke leeftijdsgroep zal genieten van de Elfentraditie? Kinderen vanaf zeer jonge leeftijd ( 2+) kunnen de Kerst Elfentraditie leren en het wordt onderdeel van de opwinding van Kerstmis.

Welke rol speelt de elf tijdens Kerstmis? ›

Er wordt vaak gezegd dat de elfen van de Kerstman onder andere het speelgoed in de werkplaats van de Kerstman maken en voor zijn rendieren zorgen .

Wat gebeurt er met de elf op kerstavond? ›

Volgens The Elf on the Shelf: A Christmas Tradition komt de taak van een elf de avond voor Kerstmis ten einde. Op 24 december nemen de meeste Scout Elves afscheid van hun families en vliegen ze terug naar de Noordpool, achter de slee van de Kerstman aan . Op deze manier kunnen ze hem helpen met de voorbereidingen voor het komende jaar.

Hoe werkt elf on a shelf? ›

Zoals je inmiddels weet, zit er bij elk boek een echte Elf on the Shelf. Hiermee kunnen ouders en kinderen het verhaal uit het boek zelf naspelen. Elke avond verplaatsen ouders de elf nadat de kinderen naar bed zijn gegaan. Het is elke ochtend weer een verrassing waar de elf nu weer tevoorschijn komt!

Hoe heten de elfjes van de Kerstman? ›

Pepper Minstix : Pepper is de beschermer van Santa's geheime dorp bij de Noordpool. Zie hem als Hoofd van Elf Security. Shinny Upatree: Shinny is Santa's oudste vriend en medeoprichter van Santa's geheime dorp en werkplaats.

Waarom werken elfen voor de Kerstman? ›

Het is duidelijk dat Santa een strak schip runt, aangezien hij zoveel wensen moet vervullen en zijn elfen nodig heeft om het speelgoed te produceren om dat te doen. De elfen zijn ongetwijfeld integraal aan Santa's bedrijf . Santa zou onmogelijk al het speelgoed aan alle kinderen over de hele wereld kunnen leveren zonder zijn elfen.

Wat zegt de elf in het boekenrek? ›

De regel voor De Elf op de Plank luidt: " Er is maar één regel die je moet volgen, dus ik kom morgen terug en ben hier: raak me alsjeblieft niet aan.

Hoe komt elf op de plank terecht? ›

The Elf on the Shelf ® is een kersttraditie die draait om Scout Elves die elke nacht naar de Noordpool vliegen. Scout Elves komen bij huizen aan in een bewaardoos met een verhalenboek . Het boek legt uit dat elfen graag bij de Kerstman komen om hem te vertellen over de activiteiten van elke dag!

Mag je de elf op de plank aanraken op kerstavond? ›

Raak je Elf niet aan !

Dit is de belangrijkste regel, want als je de Elf aanraakt, verliest hij zijn magie. Als een Elf zijn magie verliest, kan hij niet terugvliegen naar de Noordpool om de Kerstman te vertellen wat er thuis is gebeurd, wat niemand wil.

Wanneer moet je het boek 'Elf op de plank' lezen? ›

De Elf on the Shelf-traditie kan op elke leeftijd worden gestart, maar de meeste ouders raden aan om te wachten tot je kind tussen de 2 en 3 jaar oud is. Ze beweren dat het de perfecte sweet spot is voor kinderen om de magie van de elfen te waarderen en te begrijpen, terwijl deze familietraditie op jonge leeftijd wordt gevestigd.

Top Articles
The 11 Best Craigslist Personals Ads Alternatives in 2024 - DoULike Blog
Vorschriftszeichen: Bußgelder bei Missachtung | Führerscheine.de
Worcester Weather Underground
Bild Poster Ikea
Best Big Jumpshot 2K23
Repentance (2 Corinthians 7:10) – West Palm Beach church of Christ
Botanist Workbench Rs3
Dee Dee Blanchard Crime Scene Photos
Derpixon Kemono
Walgreens On Nacogdoches And O'connor
Nexus Crossword Puzzle Solver
Richmond Va Craigslist Com
Pwc Transparency Report
Explore Top Free Tattoo Fonts: Style Your Ink Perfectly! 🖌️
Aktuelle Fahrzeuge von Autohaus Schlögl GmbH & Co. KG in Traunreut
7 Low-Carb Foods That Fill You Up - Keto Tips
Calmspirits Clapper
Tracking Your Shipments with Maher Terminal
Xsensual Portland
South Bend Weather Underground
The Creator Showtimes Near R/C Gateway Theater 8
Inkwell, pen rests and nib boxes made of pewter, glass and porcelain.
Devotion Showtimes Near Regency Buenaventura 6
R/Airforcerecruits
Cal State Fullerton Titan Online
Penn State Service Management
Www Mydocbill Rada
Sam's Club Near Wisconsin Dells
Phone number detective
Tamilrockers Movies 2023 Download
Wbli Playlist
Compress PDF - quick, online, free
New York Rangers Hfboards
Srg Senior Living Yardi Elearning Login
Studio 22 Nashville Review
Review: T-Mobile's Unlimited 4G voor Thuis | Consumentenbond
Froedtert Billing Phone Number
Colorado Parks And Wildlife Reissue List
Gravel Racing
Mugshots Journal Star
Love Words Starting with P (With Definition)
705 Us 74 Bus Rockingham Nc
Hawkview Retreat Pa Cost
Wolf Of Wallstreet 123 Movies
bot .com Project by super soph
Lesson 5 Homework 4.5 Answer Key
Hughie Francis Foley – Marinermath
Craiglist.nj
Wrentham Outlets Hours Sunday
M Life Insider
Convert Celsius to Kelvin
Pauline Frommer's Paris 2007 (Pauline Frommer Guides) - SILO.PUB
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6459

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.